Het Zadelpasconsult

Als je na het lezen van de informatie van deze website bent gaan twijfelen of je huidige zadel nog wel goed op je paard past of als je zelf niet meer lekker in balans op je paard zit, dan is het zinvol om eens een zadelconsult uit te laten voeren.

Bij een zadelpasconsult worden het paard, de ruiter en het zadel bekeken, eerst individueel en daarna in combinatie met elkaar. Door het uitvoeren van kleine aanpassingen kan het zadel vaak weer ter plekken pas gemaakt worden en eventuele problemen verholpen worden.

Soms blijkt het zadel echt niet (meer) te passen. Mocht dit het geval zijn, dan kan je met de informatie en bevindingen van het consult gericht op zoek naar een nieuw zadel. Uiteraard is het ook mogelijk om op voorhand aan te geven dat je op zoek bent naar een ander zadel. In dat geval zal ik zorgen dat ik geschikte zadels bij mij heb zodat we het pasconsult kunnen uitbreiden met het aanmeten van een nieuw zadel.


Wat gebeurt er precies bij een zadelconsult?

Bij een zadelconsult wordt eerst uitvoerig informatie gevraagd aan de eigenaar/ruiter onder andere over het werk dat het paard doet of er blessures of klachten zijn, aan welke eisen het paard moet voldoen etc.
Daarna wordt het paard bekeken; Is de rug gevoelig, zijn er tekenen van pijn en andere ongemakken, hoe voelen de rugspieren aan, is het paard symetrisch in de spieren, zijn er eventuele bijzonderheden in de conformatie zoals bijvoorbeeld een hoge schoft, korte rug, brede doornuitsteeksels, etc die van invloed kunnen zijn op het zadelpassen.                              

Ook wordt door het monsteren aan de hand zo mogelijk een indruk gekregen over het bewegingspatroon van het paard in stap en draf.

Vervolgens worden al deze bevindingen genoteerd op het zadelpasformulier. Ook worden op dit formulier de “templates” vastgelegd. Dit zijn de maten welke de rug van het paard op verschillende vaste punten vastleggen. Hiermee kan de ontwikkeling en verandering van de rug worden gevolgd en het geeft de zadelpasser een goed idee over boommaat/asymetrie etc.

Vervolgens wordt het zadel gecontroleerd op verschillende veiligheidspunten, wordt de vulling bekeken en de statische pasvorm voor het paard. Hierna worden evt aanpassingen gemaakt en dan zal er gereden moeten worden om ook de pasvorm in beweging te kunnen beoordelen. Is er voldoende ruimte? Beweegt het zadel binnen de marge? Blijft het zadel op zijn plaats, hoe functioneert het paard met dit zadel en last but not least; hoe is de balans en de pasvorm voor de ruiter!

Mocht blijken dat er nog aanpassingen nodig zijn dan worden deze nogmaals gedaan en moet er weer even gereden worden. Net  zo lang tot het plaatje zo optimaal mogelijk is.

Aan het eind van het consult wordt het pasformulier nog even doorgenomen en evt vervolgstappen besproken.

Het volledige pasconsult neemt normaal gesproken ongeveer 1 a 1,5 uur tijd in beslag. Ter voorbereiding is het van belang dat u uw paard schoon en droog klaar heeft staan en dat er een veilige plaats is om het paard te bekijken en om te rijden.

Verschillende rassen en conformaties hebben verschillende uitdagingen in het vinden van een juist passend zadel!

Hoe vaak is een consult nodig?

Je moet je realiseren dat het lichaam van een paard constant kan veranderen van vorm. 
Vooral jonge paarden ontwikkelen, verliezen puppievet, duwen de schoft omhoog en zullen door training meer bespiering en massa krijgen waardoor het zadel kan gaan knellen. Ook een andere ruiter, verhuizing, drachtigheid, seizoenswisseling, meer of minder training, weidegang of ziektes, en zelfs verandering van trainer hebben invloed op de vorm van het paardenlichaam. 

Het is dan ook niet reeel om te verwachten dat een traditioneel zadel met vaste wolvulling, zelfs als het op maat gemaakt is, een leven lang passend blijft voor een paard!

Mijn advies is dan ook: Laat je zadel in ieder geval 1 a 2 x per jaar nakijken, niet alleen op de pasvorm maar ook of de conditie van de vulling en de boom nog goed is etc.
Voor een jong paard , oudere paarden en bij veranderende omstandigheden zou de pasvorm het liefst nog wat vaker bekeken moeten worden.